Oslogeek.no

Cort Adelers gate 30 – Kristiania tekniske skole

Den ruver høyt over Ruseløkka – gamle Oslo ingeniørhøyskole i Cort Adelers gate 30. 

Det monumentale skolebygget i nyrenessanse-stil stod ferdig i 1889 etter tegninger av far og sønn Jacob Wilhelm og Victor Nordan. Som mange av de andre skolebyggene fra historismens tidsalder i byen, har også dette skolebygget en symmetrisk komponert fasade inspirert av klassisk palass-arkitektur. Bygningen kostet ca 140.000 kr å oppføre, noe som var en anseelig mengde penger på den tiden. 

Skolebygget har en markant beliggenhet med gedigne, fredede forstøtningsmurer i granitt kronet med jernrekkeverk. To kjøreramper fører opp mot hovedinngangen fra Cort Adelers gate. Den nå revne Ruseløkka skole hadde tidligere et lignende rampesystem fra Ruseløkkveien. 

Under andre verdenskrig ble skolen rekvirert av tyskerne til militære formål. Mellom Kristiania tekniske skole og Ruseløkka skole ligger det store underjordiske tilfluktsrom og tunneller fra denne tiden. 

I 1960 kom påbygget som er synlig i venstre bildekant. Dette bygget ble oppført etter tegninger av Henrik L. Kjær, og er sammen med det eldste skolebygget og murene, fredet etter Kulturminneloven. 

Opprinnelig holdt Kristiania tekniske skole til i bygget. De flyttet hit etter å først ha holdt til i den nå revne Eventyrgården  i Kristian Augusts gate 8b. Siden den gang skiftet skolen navn flere ganger. I 1994 ble skolen en del av Høgskolen i Oslo, nå OsloMet. I 2007 ble skolen en del av Avdeling for ingeniørutdanning, og flyttet til Pilestredet. 

I dag leies bygningen av Oslo kommune og brukes av ungdomstrinnet ved Ruseløkka skole i påvente av at det nye skolebygget skal stå ferdig i 2021.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email